PRELEX - presbyopická výměna čočky

MUDr. Pavlína Ležatková - DuoVize - Praha, Operatérka

Autor: MUDr. Pavlína Ležatková - DuoVize - Praha, Operatérka

OČNÍ LÉKAŘKA NA KLINICE DUOVIZE V PRAZE.   Specializuji se na rekreační chirurgii, moderní vyšetřovac…

Více o autorovi

PRELEX, neboli presbyopická výměna čočky, je nelaserový zákrok, při kterém se do oka natrvalo implantuje víceohniskový optický element (multifokální nitrooční čočka).

Multifokální nitrooční čočka nahrazuje původní lidskou čočku, jejíž dioptrická hodnota a schopnost zaostřovat nedopovídala dioptrickému stavu oka a požadavkům pacienta.

PRELEX je metoda vhodná u pacientů nad 40 let věku, kteří chtějí mít použitelné vidění do dálky i na blízko bez nutnosti brýlí.

PRELEX se provádí ambulantně a zcela bezbolestně na operačním sále při zákroku trvajícím přibližně 15 minut.

Multifokální nitrooční čočky Acrysof ReSTORE jsou vyráběny americkou firmou Alcon a jsou pro použití schváleny Evropskou unií i kontrolním úřadem pro potraviny a léky Spojených států FDA.

Hlavní výhodou PRELEX je fakt, že touto metodou je možno odstranit jakýkoliv počet dioptrií.

PRELEX je také preventivním léčebným zákrokem - pacientům po PRELEX již nehrozí vznik šedého zákalu a výrazně se snižuje riziko záchvatovitého zeleného zákalu. PRELEX je tak vynikající volbou pro pacienty, u kterých se kombinuje velký počet dioptrií s rodinnou zátěží šedým a zeleným zákalem.

Lékaři oční kliniky NeoVize mají s metodou RLE a PRELEX  dlouhodobé vynikající výsledky. Lékařský ředitel kliniky, MUDr. Josef Hycl, CSc., provádí tyto operace již od roku 1993 a byl prvním lékařem v ČR, který tyto metody zavedl do klinické praxe. Na téma RLE obhájil vědeckou disertaci a získal vědecký titul CSc.

Hvězda naší populární hudby, zpěvák Jan Kalousek, u nás podstoupil zákrok PRELEX na obou očích.

Před operací viděl špatně do dálky a měl velké obtíže se čtením.

Po operaci PRELEX, což je metoda, kdy se do oka natrvalo implantují tzv. multifokální nitrooční čočky Alcon Acrysof Restore, Jan Kalousek vidí do dálky i do blízka bez brýlí.

Zase je schopen vidět ostře své fanoušky i drobné noty, a to vše bez brýlí.