Preventivní a léčebné péče

MUDr. Miroslava Svobodová

Autor: MUDr. Miroslava Svobodová

Praktický lékař pro děti a dorost, Jirkov   MUDr. Miroslava Svobodová poskytuje odbornou preventivní a léčebnou péči pro děti a dorost do 19ti let,…

Více o autorovi

Ordinace praktického lékaře pro děti a dorost poskytuje komplexní zdravotní péči dětem od narození až do věku 19 roků. Součástí zdravotní péče je diagnostika, prevence a léčba onemocnění. Při pravidelných preventivních prohlídkách je prováděna povinná vakcinace podle očkovacího kalendáře. Pro přesné stanovení diagnózy jsou využívány vyšetřovací přístroje na zjišťování hodnot CRP, močový analyzátor na chemický rozbor moči, otoskop k vyšetření sluchovodu a bubínku a hemoglobinometr, který měří hladinu hemoglobinu. Pediatr provádí i první prohlídku novorozence po návratu z porodnice v domácím prostředí.Základem pro zdravý život dětí je prevence, ta se rozděluje do tří skupin. První je prevence primární, zde je cílem předcházet vzniku onemocnění, v sekundární prevenci je třeba odhalit onemocnění v raném stádiu a léčit ho a do třetí skupiny patří terciální fáze, kde je hlavním úkolem zabránit komplikacím u již probíhající nemoci.

Preventivní prohlídky

První prohlídkou po narození dítěte je novorozenecký screening, který je prováděn v porodnici ihned po narození. Hodnotí se svalové napětí, srdeční akce, reakce na podráždění, barva pokožky a dýchání.Další preventivní prohlídka probíhá po návratu z porodnice v domácím prostředí. Lékařka maminku pozve cca za 14 dní na příští prohlídku do ordinace, kde provede celkové vyšetření a kontrolní převážení dítěte. Maminka je seznámena s očkovacím kalendářem, kde jsou uvedeny termíny povinného očkování. V šestém týdnu doporučí dítě na vyšetření kyčlí, které probíhá v ordinaci ortopeda. V tomto období je zahájeno i podávání vitamínu D pro správný růst kostí. Další preventivní prohlídky probíhají podle plánu a jejich obsahem jsou vyšetření zaměřená na daný věk. To znamená, že lékařka vždy zkontroluje celkový zdravotní stav dítěte, zaměří se na psychomotorický vývoj, zhodnotí stav výživy a provede očkování. U starších dětí se měří tlak a puls, vyšetřují pohlavní orgány. V době, kdy se začínají prořezávat první zoubky, je rodičům doporučena první návštěva u stomatologa. Součástí preventivních prohlídek je i kontrolní vyšetření, sluchu, zraku a sledování alergií, neboť i u těch nejmenších dětí se mohou objevit potravinové nebo jiné alergie. V případě, že pediatr odhalí jakoukoliv odchylku, doporučí dítě k vyšetření u odborného lékaře.Poskytování lékařské péče pediatrem končí při dovršení věku 19 let, tehdy je pacient převeden do péče praktického lékaře pro dospělé.