Preventivní gynekologické vyšetření, antikoncepce

MUDr. Jiří Zvolský

Autor: MUDr. Jiří Zvolský

Gynekologická ordinace Opava - Kateřinky   MUDr. Jiří Zvolský poskytuje odbornou léčebnou a preventivní péči v odobu gynekologie: komplexní…

Více o autorovi

Preventivní gynekologické vyšetření

Primární prevencí a důkladnou gynekologickou prohlídkou se předchází různým onemocněním a především onemocnění čípku děložního. Bohužel mnoho žen stále ještě gynekologické prohlídky podceňuje, protože si myslí, že gynekologické onemocnění je nemůže potkat. Do ordinace přicházejí až tehdy, když mají potíže spojené s bolestmi a na prevenci už je pozdě.Na začátku každé preventivní prohlídky probíhá rozhovor mezi lékařem a ženou, které je součástí zjištění anamnézy. Žena informuje lékaře, jaké nemoci nebo operace prodělala, jestli užívá léky apod.Dále probíhá vlastní vyšetření, kdy gynekolog zkontroluje genitálie a břicho. Vyšetření je prováděno pomocí zrcadel a kolposkopu, což je světelný mikroskop, který slouží pro kontrolu děložního čípku, zda nedošlo ke změnám tkáně. V další fázi vyšetření se provádí stěr z buněk poševního čípku, to znamená cytologie. Vzorek z vatové tyčinky je odesílán do laboratoře. Jedná se o jednoduchou a spolehlivou metodu, která vyvrátí nebo potvrdí rakovinu děložního čípku.V rámci preventivní prohlídky se používá i diagnostický ultrazvuk například při kontrole vaječníků nebo děložní sliznice. Ultrazvukové vyšetření se provádí u pacientek, které si stěžují na různé potíže, případně při podezřelém nálezu při vaginální prohlídce, ale i u pacientek po přechodu. Dále se ultrazvukem určuje těhotenství, sledování těhotné ženy a plodu v průběhu gravidity.

Antikoncepce

V dnešní době má každá žena možnost si na doporučení svého gynekologa, vybrat antikoncepci, která jí bude vyhovovat a která jí zajistí bezstarostný sexuální život.Hormonální antikoncepce kromě výhod, kdy umožňuje dokonale naplánovat počet dětí, má i své nevýhody. Nevýhodou mohou být potíže, které některé ženy provázejí. Mohou to být změny nálad, příbytek na tělesné hmotnosti, ale také snížená chuť k sexu. Tyto příznaky mohou velmi silně ovlivnit psychiku ženy.Nitroděložní tělísko MirenaVelká výhoda tohoto plastového tělíska je, že působí lokálně v děloze a prakticky nedochází k ovlivnění dalších hormonálně aktivních orgánů, jako jsou například vaječníky nebo prsa. Další výhodou tohoto nitroděložního tělíska je výrazné snížení délky a krevní ztráty během menstruace.Mirena je doporučována i kojícím ženám i ženám po porodu, nebo těm, které nemohou používat klasickou hormonální antikoncepci a dívkám, které dosud nerodily. Mirena je v současné době nejspolehlivější antikoncepční systém na dobu pěti let. Zavedení tělíska je nebolestivé a trvá přibližně tři minuty.