Preventivní péče

MUDr. Marie Stivarová

Autor: MUDr. Marie Stivarová

Ordinace praktické lékařky pro dospělé, Frýdek - Místek Závodní lékař   MUDr. Marie Stivarová zajišťuje diagnostickou, léčebnou a preventivní péči …

Více o autorovi

Praktický lékař poskytuje soustavnou zdravotní péči registrovaným pacientům v ordinaci, při návštěvách v domácím prostředí a neodkladnou zdravotní pomoc ostatním občanům, bez ohledu na místo bydliště nebo věk. Poskytování zdravotnických služeb provádí v potřebném rozsahu, to znamená základní vyšetření, stanovení diagnózy, následná léčbu, preventivní prohlídky a posudková činnost. Někteří praktiční lékaři poskytují i závodní zdravotnickou péči pro pracovníky firem na základě uzavřené smlouvy s jejich zaměstnavatelem.

Preventivní péče

Cílem preventivní péče v ordinaci praktického lékaře je, zabránit vzniku vážných onemocnění. Někteří lidé stále podceňují pravidelné prohlídky ať již z důvodu výmluv, že nemají čas, že jsou pracovně hodně vytížení nebo nemají žádné konkrétní potíže apod. A právě lidé silně pracovně zatížení, by prevenci neměli podceňovat. Počty onkologických pacientů neustále narůstají a lidé se o svůj zdravotní stav začnou většinou zajímat, až když vidí, že se s nimi něco děje. Na pravidelnou preventivní prohlídku zdarma má nárok každý pojištěnec a to jednou za dva roky.

Každé podezření z onemocnění je vhodné konzultovat se svým praktickým lékařem, zejména tehdy pokud patříte do rizikové skupiny, kdy se například v rodině vyskytuje onkologické onemocnění, kardiovaskulární problémy, diabetes mellitus apod. Včasným vyšetřením lze totiž zabránit rozvinutí onemocnění, protože bude podchyceno v počátečním stádiu a náročnost léčby v tomto stádiu se nedá srovnat s léčbou v pokročilém stádiu. Preventivní vyšetření i s doplněním anamnézy vás přijde přibližně na půl hodiny, zatímco léčba zanedbané choroby vyžaduje dlouhodobou a mnohdy vyčerpávající léčbu.V oblasti prevence se ve dvouletých intervalech provádí u pacientů nad 50 let vyšetření stolice na okultní krvácení. Při nálezu okultního krvácení je pacient doporučen na kontrolní kolonoskopii.U mužů na 45 let se z krve provádí vyšetření prostatického antigenu v rámci prevence karcinomu prostaty, ženy nad 45 let jsou doporučovány ve dvouletých intervalech na mamografické vyšetření. Důležité jsou také gynekologické prohlídky žen po menopauze, ty jsou bohužel velmi často ženami opomíjeny i přes doporučení praktického lékaře.Od 45 let věku se při pravidelné preventivní prohlídce provádí odběry krve na stanovení hladiny glykemie a cholesterolu, měření krevního tlaku, pacientům je doporučováno vyšetření EKG ve čtyřletých intervalech.