Příušnice (Parotitida)

MUDr. Jaromír Tručka

Autor: MUDr. Jaromír Tručka

Nadstandartní dětská ordinace s bezplatnou pohotovostní službou. Nevybíráme vůbec žádné poplatky. Školákům nabízíme velký výběr omluvenek.   Pro…

Více o autorovi

Jaká je příčina?

Příušnice vyvolává virus. Nemocný jej vylučuje v prvních několika dnech vzduchem, který vydechuje. Nakažlivost je podstatně menší než u planých neštovic, ale pořád větší než 50 %. Doba od infekce po objevení prvních příznaků je deset až dvacet dnů.

 

Jaké jsou příznaky?

Spolu se vzestupem teploty se objeví těstovitý otok při úhlu spodní čelisti. Může zasahovat pod ucho a na vnější stranu krku. Není červený, ale může Vás na dotek lehce bolet. Do jednoho až tří dnů se stejný otok velmi pravděpodobně objeví i na druhé straně.

Vlastní otok příušních slinných žláz až tak nepříjemný není. Často ale bývá doprovázen bolestmi hlavy, zvracením a horečkou. Daleko vzácněji, s odstupem až několika dnů od začátku onemocnění se může u chlapců v pubertě nebo u mužů objevit otok varlete. Většinou jednostranný, vzácně oboustranný. Ten již dovede potrápit, protože bolí, někdy až ukrutně.

Zvracení a bolest hlavy mohou být značně úporné. Není dobré je podceňovat, protože u příušnic mohou být vyvolány zánětem mozkových blan a postižením slinivky břišní. Tyto komplikace již vyžadují zvláštní péči.

 

První pomoc

Při teplotě nad 38 stupňů prášek proti horečce. V každém případě klid na lůžku – tím předcházíme možným komplikacím jako je zánět varlete nebo zánět mozkových blan. Kromě toho je dobré hned od počátku podávat dietu. Stravu spíše kašovitou s omezením tuku, hlavně přepáleného. Vlastně podobnou dietu, jako při postižení žlučníku. Tím zase můžeme předejít postižení slinivky břišní.

U lékaře

 

Lékař Vás nejprve celkově vyšetří včetně základního neurologického vyšetření, aby vyloučil případný zánět mozkových blan. Někdy nemusí být otok příušních slinných žláz příliš výrazný. Vy udáváte, že jste byli ve styku s někým, kdo měl příušnice, a zároveň máte třeba zánět varlete.

V takovém případě může lékař odebrat krev na vyšetření protilátek proti příušnicím. Tím se pozná, zda obtíže, které máte, jsou způsobeny právě probíhajícími příušnicemi. Ze stejného odběru krve se dá také poznat, jestli došlo k postižení slinivky břišní.

V případě komplikací (zánět varlete, zánět mozkových blan, nebo výraznější postižení slinivky břišní) je nutná nemocniční léčba. V případě postižení varlat se podávají kortikosteroidy. V druhých dvou případech se hlavně monitoruje průběh onemocnění. Prognóza všech těchto komplikací je velice dobrá.

 

Co neovlivníte

V naší zemi se proti příušnicím očkuje již řadu let. Proto výrazně poklesl počet onemocnění. Případy, které se vyskytnou, jsou spíše ojedinělé. Jestliže příušnice i přes to dostanete, dodržujte v prvním týdnu onemocnění klidový režim a dietu. Tím předejdete možným komplikacím.

 

více informacívám o této nemoci sdělí Mudr. Jaromír Tručka