Smysl a bezpečnost očkování a jeho zpochybňování

MUDr. Vladimír Holý

Autor: MUDr. Vladimír Holý

  Ordinace praktického lékaře pro děti a dorost   MUDr. Vladimír Holý poskytuje diagnostickou, léčebnou a preventivní péči v oboru praktického…

Více o autorovi

Vzhledem ke stále častějším otázkám na smysl a bezpečnost očkování a jeho zpochybňování považujeme za nutné se k této problematice vyjádřit.

Neradi slyšíme poznámky o tom, že všechno je jen o penězích, že farmaceitické firmy a lékaři na tom jen chtějí vydělat,ba dokonce záměrně poškodit, aby měli pak koho léčit.To je asi podobné, jako kdyby někdo řekl,že automobily se vyrábějí jen proto, aby opravny aut měly práci a že se v autě může někdo i zabít a je zcela nepochybné, že uvedené srovnání s automobily je svými možnými" nežádoucími účinky"pro lidstvo naprosto horrorovou záležitostí a měli bychom okamžitě přestat automobily používat. Jistě, že očkování není zadarmo a jen vývoj očkovacích látek představu řadu let práce, testů a vysokých nákladů, je to podobné jako například s antibitotiky, kdy vývoj nového je velice nákladný a měli bychom si vážit těch běžně používaných a jejich účinnost chránit správným a vhodným užíváním a neříkat si, že když nějaká již nebudou zabírat,tak "oni" vymyslí nějaké nové. Ano, vymyslí, ale bude to trvat dlouho a bude lék velmi drahý a zřejmě budeme muset na něj i víc přispět. Podle našeho názoru je očkování a objev antibiotik jedním z největších pokroků moderního lékařství a nepochybně oboje zachránilo životy milonům lidí na světě. Díky tomu se ale již velice rychle zapomíná, o které nemoci jde a jak vypadají a vytváří se dojem, že se nás to netýká. To je velký omyl a nyní žijeme ještě v období tzv. kolektivní imunity, kdy díky tomu, že jsou téměř všichni očkováni, tak se zatím nemoci neobjevují, ale jejich nový výskyt při poklesu úrovně očkování jistě přijde. Je to podle mého názoru i dost nefér, tuto kolektivní imunitu užít jako argument proti očkování. Je až zarážející, jak velmi často veřejnost ochotně přijímá různé negativní informace z oblasti zdravotnictví ohledně očkování, léků apod. a vnímá je jako zaručené, vedle spousty ověřených a podložených informací, jak snadno lze podlehnout i určité manipulaci. Proto jako zdravotníci nepovažujeme za vhodné koho-koliv nějak přesvědčovat nebo dokonce přemlouvat, jsme přece dospělí, ale považujeme za nezbytné poskytovat podložené informace a být zde pro zodpovězení otázek. Vlastní rozhodnutí musí udělat každý sám, ale pak také za svá rozhodnutí nést plnou zodpovědnost. Tu zatím nikdo ve zdravotnictví nemá a ten, kdo si vědomě kouřením, alhoholismem, drogami, špatným životním stylem a jinými prohřešky prokazatelně poškozuje svůj zdravotní stav, tak není nijak postižen, dokonce se všichni ostatní na léčbu takových lidí skládáme a možná, až někdy budeme sami potřebovat nákladnou léčbu jiného závažného onemocnění, tak na níc nebude dost peněz. Když jsme u toho srovnávání, tak si kladu jako nekuřák otázku, proč se tak vehementně nezvedá vlna veřejného odporu třeba proti kouření???? Nebo jsou snad rizika spojená s kouřením jen fámy a tabákový průmysl je dobrákem, který to s lidstvem myslí dobře???

Ten, kdo se o problému očkování chtějí dozvědět více a zjistit si podložené informace vytvořené odborníky, může nahlédnout třeba sem www.vakcinace.eu a rozkliknout si modrou záložku určenou PRO VEŘEJNOST, především složku Otázky a odpovědi.

 

Léto a pěkné počasí jsou nenávratně pryč a nastaly chladné dny, kdy začíná stoupat nemocnost a plnit se čekárny ordinací. Jako každý rok se v drtivé většině jedná o běžná nachlazení, píše vyjímečně o komplikovanější nemoci. Je prokázané, že nejméně 90% všech počátečních fází nemocí dýchacích cest jsou virové infekce, tedy ty, na které žádná antibiotika nezabírají a je třeba je především vyležet, nepřecházet a správně doléčit. U běžný virových katarů horních cest dýchacích mohou být z počátku teploty, které obvykle do  3 dnů ustoupí, typický je kašel, rýma, škrábání v krku. Při správném léčebném režimu by nemocný měl být do týdne zdráv. Správným léčebným režimem máme na mysli při teplotách klid na lůžku, vydatný pitný režim, zvlhčování domácího prostředí a pravidelné větrání. Léky jsou vždy druhotné a není dobré na ně spoléhat a nemoc přecházet. Při teplotě nad 38 st. by měl být vždy podán lék na snížení teploty, při rýmě jsou dobré kapky nebo sprej na zvlhčení sliznice, obvykle Vincentka nebo mořská voda, eventuálně kapky na uvolnění nosu, při kašli je dobré podat lék proti kašli při dráždivém kašli a naopak lék na vykašlávání při zahlenění. Jistě není nutné v prvních dnech lehkého kataru navštěvovat lékaře, pokud nemocný dobře nemoc snáší a stav není příliš akutní. K lékaři by se ale mělo jít co nejdříve při teplotách nad 40 st., silných bolestech hlavy, tuhé šíji, silném zvracení apodobně, také vždy, když menší teploty trvají déle než 3 dny. Dobré je i v těchto dnech konzumovat více vitamínů v podobě ovoce a zeleniny nebo tabletové podobě, vhodné jsou přípravky k posílení imunity, například pro děti od 3 let je velice vhodný přípravek PREVENTAN. Vhodné je užívání PROBIOTIK- LACTOBACILU, především pro děti navštěvující kolektivy, kde se vyskytuje vždy v zimě více bacilů - V chladných měsících je vhodné vyhýbat se místům s větší koncentrací lidí, například kina, divadla, diskotéky, kde je vyšší riziko přenosu kapénkové infekce a nákazy virosou. Pokud již v rodině nemocný je, měl by se ke svému okolí chovat co nejvíce ohleduplně. Zcela zásadní je vytvořit dětem trvale doma absolutně nekuřácké prostředí, pasivní kuřáctví je velice škodlivé a jednoznačně způsobuje vyšší nemocnost, náchylnost k alergiím a vzniku třeba i průduškového astmatu.

 

Vedle očkování uvedeného níže je nyní aktuální očkování proto chřipce. elice vhodné je pro chronicky nemocné pacienty, například s astmatem, srdeční vadou, onemocněním ledvin, s cukrovkou, kterým je očkování hrazeno z větší části pojišťovnou. Tito pacienti by si měli u nás zajistit očkovací látku a očkování. Ostatní pacienti si mohou též v režimu nadstandardního očkování očkovaní proti chřipce zajistit, je také, po splnění všech podmínek, zdravotní pojišťovnou proplaceno. Mýtem kolem tohoto očkování je to,že po očkování je průběh chřipky ještě horší. To není pravda, naopak, ale je třeba si uvědomit, že jde o očkování proti chřipce, tedy pouze proti jedné virové infekci mezi mnoha ostatními virosami a proti běžnému nachlazení nechrání a to vede pravděpodobně k podvědomému podceňování běžných infekcí a jejich přecházení a dojmu, že je to pak ještě horší.

 

Při Vašich návštěvách ordinací je nezbytné dodržet charakter ordinací, zvlášť pro nemocné a zvlášť pro zdravé, kdy není vhodné například chodit s nemocným dítětem mezi zdravé a naopak. Doporučujeme využívat rovnoměrně celou ordinační dobu a nenechávat vaší návštěvu na poslední chvíli v domnění, že již bude čekárna volná, bývá to přesně naopak a není možné vždy neomezeně přetahovat ordinační hodiny. Samozřejmě se tato doporučení netýkají akutních, náhle vzniklých stavů, úrazů apod.

 

Nadstandardní očkování

Na podzim a v zimě je nejvhodnější doba k zahájení očkování proti klíšťové encefalitidě. Základní očkování jsou 3 dávky, kdy první 2 jsou měsíc po sobě a třetí za 5-12 měsíců. Po 2 dávkách je již zajištěna ochrana. Po 3.dávce je zajištěna tříletá ochrana, kdy se pak přeočkovává jednou dávkou na další přeočkování pak po 5 letech. Očkovat je možné ale i celoročně, volí se ale tzv. rychlá očkovací schémata.

 

Dále doporučujeme očkování proti meningokokovi- zánět mozkových blan, zde se podává od 1 roku věku jedna dávka a ochrana je zajištěna nejméně na 5 let. K dispozici jsou očkovací látky Nimenrix a Menveo. Vhodné je i očkování malých dětí do 5-ti let pro infekci bakterií Pneumokok, který představuje podobné riziko jako meningokok, očkování se provádí 1 až 3 dávkami podle věku dítěte, u kojenců od 2 měsíců je očkování hrazené zdravotní pojišťovnou. K dispozici jsou očkovací látky Synflorix a Prevenar 13.

 

Upozorňujeme také na možnost očkování proti žloutence A(nemoc špinavých rukou) nebo A+B, žloutenku B ale dostanou postupně všichni pacienti v rámci plošného očkování bud v kojeneckém období nebo ve 12-ti letech. Očkování proti žloutence A jsou 2 dávky s odstupem 6-12 měsíců.

 

Dále je volitelné, nepovinné, ale hrazené očkování zdravotní pojišťovnou proti infekci lidským papilomavirem, jejímž důsledkem může být rakovina děložního čípku. Nejvhodnější je očkovat dívky ještě před začátkem sexuální aktivity. Očkování je 3 dávkami, jsou dispozici 2 vakcíny od 2 firem-Silgard a Cervarix. Podmínkou úhrady ZP je věk 13-14 let, jinak je očkovaní za cenu do 10 tisíc Kč.

 

S každou očkovací látku je nutno zacházet podle pravidel, je nutné dodržet tzv. chladový řetězec. Tedy nejhodnější je přinést očkovací látku přímo z lékarny a tu aplikovat. Jinak je nutné zajistit transport a uložení při 2-8 st.C.

 

UŽITEČNÉ  ODKAZY

http://www.sabsimplex.cz/homepage/prvni-dovolena

http://www.sabsimplex.cz/homepage/jak-zvladnout-miminko

http://www.sabsimplex.cz/homepage/edukace

http://www.sabsimplex.cz/homepage/edukace

 http://www.sancedetem.cz/