Spalničky

MUDr. Jaromír Tručka

Autor: MUDr. Jaromír Tručka

Nadstandartní dětská ordinace s bezplatnou pohotovostní službou. Nevybíráme vůbec žádné poplatky. Školákům nabízíme velký výběr omluvenek.   Pro…

Více o autorovi

 

Spalničky patří mezi typicky dětské onemocnění. Postihuje převážně děti ve věky kolem 4 až 5 let. Mohou jimi ale onemocnět i starší děti a mladiství.

Spalničky jsou infekční onemocnění, které je bohužel také vysoce nakažlivé. Samy o sobě nejsou zase tak závažné, problémy působí především možné nebezpečné komplikace se spalničkami často se pojící. V převážné míře jde o zápaly plic, záněty středního ucha a dokonce i o zánět mozku (encefalitidu).

Mezi charakteristické projevy spalniček patří horečky, zánět spojivek, kašel a typická kožní vyrážka.

 

 

Spalničky a onemocnění jim podobná se objevují už v záznamech pocházejících ze 7. století po Kristu. Známé je lidstvu tedy toto onemocnění velmi dlouho. Přesto se původce tohoto onemocnění podařilo najít až roku 1954. V násle­dujícím desetiletí byla objevena první účinná očkovací vakcína. Tato vakcína znamenala velký průlom, jelikož před zavedením očkování všeho obyvatelstva byly spalničky jedním z nejčastějších dětských onemocnění.

Toto onemocnění se ještě v nedávné minulosti projevovalo jako epidemie a přicházelo ve dvouletých intervalech. Každoročně zanechávaly tyto epidemie po sobě nejen tisíce dětí stižených encefalitidou a dalšími komplikacemi, ale také spoustu úmrtí. Naštěstí díky objevení vakcíny se podařilo spalničkytéměř úplně vymýtit a dnes už nepředstavují díky moderním lékům, tak závažné onemocnění jako v minulosti. Přesto je nelze brát na lehkou váhu.

Příčina a rizikové faktory spalniček

Spalničky způsobuje virus, jenž patří do skupiny paramyxovirů. Jediným přirozeným hostitelem tohoto viru je člověk.

 

 

Virus se šíří prostřednictvím vydechovaného vzduchu. Infekčnost této choroby je velmi vysoká, blíží se 100% v případě setrvání delší dobu s nemocným v uzavřeném prostoru.

Mezi nejrizikovější faktor tedy patří delší kontakt s nakaženým. Infekce spalniček se přenáší kapénkami či přímým stykem s nemocným.

Dalším rizikovým faktorem, který ovlivňuje průběh nemoci je nedostatek vitamínu A a podvýživa.

 

 

Příznaky a projevy spalniček

 

Infekce spalniček se projeví přibližně deset dní potom, co se nakazíte. Projevuje se zvýšením teploty. Teplota stoupá až na 38– 39 stupňů.

Spolu s teplotou přichází zánět spojivek. Oči jsou zarudlé, nepříjemně pálí a slzí. Jsou také velmi citlivé na světlo. V místnosti s nemocným byste proto neměli rozžínat silné hlavní světlo, ale používat radši slabší lampičku.

Objevují se rýma a suchý, dráždivý kašel. Uvnitř úst, na vnitřní straně tváří, se tvoří malé bílé skvrny či pupínky. Tato fáze trvá přibližně 4 dny.

Poté nastupuje další fáze, ve které se nemocnému objeví na těle vyrážka ve formě malých skvrn, které postupně tmavnou. Jako první napadá vyrážka oblast za ušima a postupně se šíří po celém těle. Přes obličej pokračuje na krk, trup a dále na končetiny a to horní i dolní. Tato vyrážka se pozná podle typické barvy, jež je červená až červenohnědá. Velikost této vyrážky se pohybuje od 3 do 7 milimetrů.

 

I v této fázi se nemocného drží horečka, jež s výskytem vyrážky klesá. Nemocný je pro své okolí nakažlivý až sedm dní před výskytem vyrážky a až pět dní po prvním objevení této vyrážky. Asi po pěti dnech až týdnu všechny příznaky postupně mizí.

 

 

Vyšetření spalniček

 

Základem diagnózy spalniček je důkladné lékařské vyšetření a tvorba podrobné anamnézy. Zkoumá se, jestli jste mohli přijít v poslední době do kontaktu s nakaženou osobou, datum vašeho posledního očkování a další důležité faktory (např. zahraniční cesta aj.).

V případě panující nejistoty existuje možnost stanovení diagnózy pomocí laboratorního postupu. Nemocnému se odebere krev a v laboratoři se zjišťuje výskyt protilátek IgM a IgG v krvi. Tento způsob stanovení diagnózy navíc pomáhá vyloučit jiná podobná onemocnění, jimiž může nemocný trpět.

Průběh onemocnění a jeho projevy se často drobně liší. Lékař by měl vždy provést vyšetření na spalničky u dítěte, pokud se současně projeví horečky, kašel, zánět spojivek a následná kožní vyrážka. Správnost diagnózy je potvrzena v případě nalezení bílých skvrn na vnitřní straně tváří.

 

 

Léčba spalniček

 

V průběhu léčby je zapotřebí důsledná kontrola teploty dítěte. Teplota by se měla dítěti měřit alespoň dvakrát za den. Snižování teploty se dosahuje prostřednictvím léku, v případě neklesající teploty se přikročí k zábalům a omývání.

Je třeba dbát také na dostatečný přísun tekutin. V případě nepříjemného pálení očí se doporučuje umístit dítě do pološeré místnosti a nepoužívat ostré světlo. Oči je také možno omýt kouskem vaty předem namočeným ve studené vodě.

Důležitý je klid na lůžku. V případě, že teploty neklesají a nebezpečně se blíží 40°C, musí dojít k okamžité hospitalizaci nemocného, V případě takovýchto teplot existuje totiž velké riziko vzniku vážných komplikací.

Mezi komplikace spalniček patří zápal pliczánět středního ucha či nosních dutin. Tyto komplikace jsou způsobeny dalšími infekcemi, jež napadají oslabený imunitní systémem nemocného.

 

K nejtěžším komplikacím spalniček patří bezesporu encefalitida neboli zánět mozku. Ta může skončit až nervovou obrnou, poruchou funkce mozku či i smrtí. Tato komplikace zanechává trvalé následky až na třetině dětí, které jí onemocní. Existuje také velmi vzácná forma této komplikace. Tento zánět mozku se nazývá sklerozující panencefalitida. Ta se může projevit a rozvinout i několik let po onemocnění spalničkami a vždy končí smrtí nemocného. Většinou však postihuje pouze děti, jež onemocněly spalničkami během prvního roku života.

Hlavním a základním záměrem léčby je ulevení nemocnému od příznaků. Na spalničky totiž neexistuje žádný lék, jenž by působil přímo proti původci onemocnění. Proto mají léky na spalničky za hlavní úkolpodporu imunitního systému nemocného.

V rozvojových zemích, kde se u dětí často vyskytuje nedostatek vitamínů, se podává jako součást léčby i vitamín A, který zmírňuje projevy nemoci. Většina nemocných se uzdraví během deseti až čtrnácti dnů. Po uzdravení zůstává dítěti doživotní imunita vůči spalničkám.

Prevence spalniček

Hlavní prevencí spalniček je plošná vakcinace obyvatelstva. Toto očkování ochraňuje dítě před spalničkami. V případě že i navzdory očkování se dítě nakazí, zabraňuje vakcinace plnému rozpuku choroby a zmírňuje její projevy.

Vakcína je tvořena oslabenými viry spalniček. Očkování je často spojeno s protilátkami na další dětské nemoci a to s vakcinací na příušnice a zarděnky. Očkuje se ve dvou dávkách ve formě podání injekce. Poprvé v 15. měsíci života dítěte. V 15. měsíci proto, že dítě přestávají ochraňovat protilátky získané od matky. Druhá dávka se pak očkuje po 6 měsících po první.

Někdy se může po očkování objevit trochu zvýšená teplota, kašel či náznaky vyrážky. Tyto projevy se objevují v rozmezí pěti až šestnácti dnů po očkování. Vzácně se vyskytne i zánět středního ucha. Tyto nepříjemnosti po očkování však nepředstavují vážné nebezpečí.

Očkování proti spalničkám je povinné, proto je velmi nepravděpodobné, že se vaše dítě nakazí.
V případě objevení se choroby je nezbytné zabránit dalšímu šíření infekce. Nemocný by proto měl být preventivně izolován doma. Izolace končí nejdříve po pěti dnech po první výskytu vyrážky.

 

 

Jak si mohu pomoci sám

 

V průběhu spalniček můžete sami zmírnit jednotlivé projevy tohoto onemocnění. Na horečky pomáhají stejně jako u jiných nemocí běžné prášky proti horečce.

Také zábaly a omývání může každý praktikovat doma. Projevy zánětu spojivek se dají mírnit očními kapkami či omýváním mokrou vatou.

Na rýmu zas pomáhají nosní kapky. Jakékoliv podezření na spalničky by ale mělo být v prvé řadě konzultováno s lékařem.